Šampaňské

10 položek celkem

Sháníte kvalitní šampaňské? V naší nabídce si určitě nějaké vyberete. Pokud chcete koupit luxusní víno, můžeme doporučit PERRIER-JOUËT BELLE EPOQUE. Tato vína jsou plná smetanové jemné chuti s ovocnými akcenty. Pokud hledáte suchá šumivá vína (brut), tak se vám zalíbí PERRIER-JOUËT GRAND BRUT MAGNUM, G.H. MUMM CUVÉE R.LALOU nebo PERRIER-JOUËT GRAND BRUT. Rádi byste koupili sladší šampaňské? Skvělou volbou je G.H. MUMM DEMI-SEC.

Jak se vyrábí šampaňské

Víno s obsahem oxidu uhličitého se vyrábí tradiční metodou stanovenou zákonem o šampaňském na území Champagne ve Francii. Výroba šampaňského může probíhat pouze z povolených odrůd – Pinot Noir, Meunier a Chardonnay.

Velkou zvláštností je, že se šampaňské ve většině případech zpracovává z modrých hroznů. Šampaňské víno se vyrábí dvojí fermentací moštu - nejprve v kádích a pak v lahvích. Na závěr pak přijde pravidelné setřásání kalů. První alkoholická fermentace je stejná jako u jiných vín. Provádí se v kádích, někdy v dubových sudech. Rok po sklizni se vína míchají z různých půd a ročníků podle kritérií, která si výrobci střeží. Toto víno se následně ukládá do lahví s tirážním likérem, který se skládá z kvasinek a cukru a umožňuje tvorbu bublinek. Tvorba bublinek představuje ve skutečnosti druhou fermentaci a zároveň kvašení. V této chvíli se začíná vytvářet sedlina, která se před expedicí odstraňuje.

Servírování šampaňského

Šampaňské víno se podává v chladící nádobě na víno s ledem a vodou. Naléváme do 2/3 sklenice na šampaňské a lahev poté vracíme zpět do chladící nádoby na víno. Šumivé víno se dolévá, aby se neztratilo perlení. V žádném případě by se šampaňské nemělo chladit v mrazáku.

Doporučená teplota pro neročníková vína je 8-10°C a pro ročníková 12-14°C.